Amningsprojekt

Mitt projekt handlar om amning. Amning som en naturlig del av vår uppväxt.

Som mamma till en prematur liten tjej, så var inte amning en självklar del, även om jag hade planerat att amma.
När hon väl kom 7 veckor före utsatt tid, så klarade hon inte av att amma, utan fick mat via sond. Jag pumpade, grät, matade, pumpade, grät och matade. I 6 veckor höll vi på, varannan timme, sen var tredje.
För varje dag gick det framåt. Hon växte, blev starkare och började intressera sig för bröstet. Lyckan var total när hon efter 6 veckor tog ett stadigt tag och vi kunde dra sonden för alltid!
Då kom nästa slag. Jag ska skämmas för att amma mitt barn.
Det är äckligt, sexigt, otrevligt, ohygieniskt.

 

Vår samtid idag har skapat en sexuell bild av kvinnan, där brösten är huvudrollen.
Jag blev arg, förfärad och ledsen när jag fick ta del av andra mammors historier. Hur de blivit utskällda, ifrågasatta och tittade på med äckel i blickarna. För att de ger sina barn mat.

Det här gjorde att jag startade mitt projekt Bara Bröst. Vi som kvinnor/mammor, ska kunna våga amma våra barn, hemma men även ute offentligt. Utan att behöva skämmas.

 

Projektet har flera olika delar.
Dels har jag tagit lite bilder i studion. Så kallade fine arts. Med mörkare belysning och svart bakgrund.
Sen kommer bilder utomhus med naturen som rekvisita. Jag vill här få fram det naturliga i att amma. Bilderna ska vara vackra och harmoniska. Avklätt utan att vara sexigt.

 

Mitt mål med detta är att visa att det inte är obehagligt. Inte äckligt, inte sexigt. Bara naturligt. Det är bara bröst. Kan jag få en person att ändra uppfattning, så har jag lyckats.