Lev i nuet men spara bilder

Man säger ofta att vi ska leva i nuet. Jag håller verkligen med om det. Den tid vi har nu, kommer vi aldrig få igen.
Men, att leva i nuet, tycker jag också handlar om att spara tiden. I form av foton.
Man måste inte gå till en fotograf varje månad för att få fina bilder. Vi ska inte förringa mobilens egenskaper.
Även om det såklart blir skillnad att anlita någon som jobbar med bild, så är de bilder du tar själv oersätterliga.

Jag som själv är fotograf, tar ofta fram mobilen för att ta en snabb bild, något jag vill minnas från en speciell stund. Det blir inte alltid bra, men det är en bild och ett minne.

Du måste inte heller vara proffesionell för att få helt ok bilder.

Mina 5 tips för att få helt ok barnbilder

1. Leta skugga! Oftast är en mobil eller en kamera du kör med autoläget på, inte allt för bra på att ta hand om skarpa skuggor. Det krävs det lite redigering och erfarenhet av att få till bra.
Leta därför upp skugga att fota i. Där du får jämnt och fint ljus. Gärna lite sol snett bakifrån.

2. Gå ner på barnets nivå. Att fota uppifrån är såklart också en snygg effekt, men oftast står vi upp och fotar barnet en bit bort. Testa att sätta dig ner på huk eller helt på marken, för att fång upp barnets ansikte i bilden.

3. Var kreativ! Det kan vara svårt att få till den där pangbilden som du kommer älska för evigt. Det krävs ofta att man får leka, låta, prata med barnet för att få en genuin bild.

4. Rekvisita! Det måste inte vara fancy eller dyrt. Ett favoritgosedjur som barnet kan få leka med. Kanske be hen pussa och krama på gosedjuret för att få lite intimare och mysigare bilder. Hen kommer älska och kanske faktiskt komma ihåg det där gosedjuret när hen ser bilderna om 10 år.

5. Aldrig tvång!
Detta är något jag alltid jobbar efter. Tvinga aldrig ett barn att ställa upp framför kameran. Att bli fotad ska vara något som är roligt och en extra mysig stund med mamma/pappa. Något att se fram emot. Jag skulle heller aldrig muta ett barn till att stå modell. Se hellre till att det blir till en lek. Busa och hitta på lekar som gör att barnet inte märker att du fotar samtidigt.

Men du! Glöm inte att gå till en fotograf också! Och se till att du själv är med på bilderna, så dina barn kan titta på dem om flera år och minnas.

Min dotter har såklart fått ställa upp mycket som modell. Hittills har hon glatt hoppat i sin roll, vilket jag är otroligt glad för. Hon är dessutom van att stå framför kameran och jag kan justera hennes poser så jag får den bild jag vill ha. Det är få förunnat faktiskt.

Kontakt

Studio Li
Tövädersgatan 10
754 31 Uppsala
Öppettider Mån-Tis 09:00–17:00

070 422 37 36
info@studioli.se

Boka Fotografering